hiša XXS

bivša servisna lopa se spremeni v urbani vikend

lokacija: Ljubljana, Slovenija
leto projekta: 2002 – 2004
leto izgradnje: 2004
površina: 43 m2
tip: stanovanjski
vir: naročilo
naročnik: privatni
fotografije: Matevž Paternoster

projektna skupina: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič

nagrade:

  • Silver Plate, European Architecture Award Luigi Cosenza 2004


  • Hiša XXS se nahaja v strogem centru Ljubljane, v Krakovem – vasici, ki je v času srednjega veka oskrbovala bližnji samostan s svežo hrano. Danes je to zaščiteno historično območje. Na podlagi osnovnih gabaritov predhodnega gospodarskega objekta, oziroma objekta pred rekonstrukcijo, je bil osnovni volumen novega objekta praktično že zakonsko določen.

    Glavna zahteva naloge je bila pripeljati sončno svetlobo na posreden način skozi strešne odprtine do vseh bivanjskih prostorov in do pritličja ter v tako majhen prostor integrirati še vse stanovanjske funkcije. Hiška je torej mestna počitniška hiša za par, ki živi na podeželju.

    Pravila varstva kulturne dediščine sicer omogočajo frčade. V tem primeru smo jih obrnili navzgor proti nebu. Ta glavna alternacija v volumnu je omogočila novo podstrešno površino primerno za uporabo. Ogromno drsno okno v velikosti zidu odpira prostor proti intimnemu atriju in omogoča indirektno osvetlitev pritličja.

    Izbor materialov fasade in uporaba detajlov je vzpostavila željen, gospodarski, videz hiše. Koncept surovih materialov sega od eksteriera do interiera – uporaba vlakno cementnih panelov v njihovi primarni metodi uporabe za streho in dvoriščno fasado, in ‘surov’ beton, teraco, vezane plošče, jeklo in filc za notranjost. Skupna površina 43m2 nazadnje poimenuje hišo – XXS hiša