univerzitetni kampus livade

odprta mreža

lokacija: Izola, Slovenija
leto projekta: 2006 – 2007
leto izgradnje: –
površina: 51.650 m2
tip: izobraževalni
vir: javni natečaj, 1. nagrada
naročnik: Univerza na Primorskem

projektna skupina: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič, Simon Vrščaj, Tea Smrke, Ana Bernik, Ana Štebe, Matej Nolda, Primož Boršič, Martina Marčan, Vid Zabel, Katja Ševerkar


Objekt »Livade 1.0« je prva zgrajena fakultetna zgradba v širše zasnovanem projektu Univerzitetnega kampusa Livade v Izoli, ki je bil prvo nagrajen na javnem urbanistično-arhitekturnem natečaju v organizaciji Univerze na Primorskem leta 2006. Celotna zasnova Univerzitetnega kampusa funkcionira kot avtonomno urbano tkivo s svojimi lastnimi pravili – obenem pa vzpostavlja močne vezi z mediteranskim kontekstom mesta Izola. Urbana shema kampusa, ki ustvari novo urbano torišče, ne tekmuje, ampak nadaljuje in dopolnjuje obstoječi center Izole. Organizacija grajenega tkiva omogoča maksimalno propustnost javnosti, tako v fizičnem, kot tudi vizualnem smislu. Javni programi kampusa, kot na primer: knjižnica, menza, galerija in dekanat z administracijo, so zbrani v stavbi ob glavnem vhodu, ki vizualno in programski predstavlja “glavo” kampusa v merilu mestnega tkiva. Kampus sestavljajo štirje osnovni sklopi:

a) glavni objekt kot urbanistični poudarek – znak kampusa (knjižnica, dekanat in menza)

b) novo mrežno tkivo v osrednjem delu (predavalniški kompleks s kabineti in laboratoriji)

c) mestotvorna struktura ob Prešernovi cesti (študentski domovi)

d) športna dvorana v zaledju

Urbanistična zasnova kampusa integrira idejo progresivnega prilagajanja spreminjanju potreb univerze z prilagodljivim sistemom oziroma z odprto mrežo stavb fakultet, kjer se lahko znotraj sistema prilagaja organizacija glavnih stavb, kot tudi podzemnih povezovalnih traktov. Posebna pozornost je bila posvečena oblikovanju vseh odprtih prostorov, ki natančno ustrezajo mreži sistema.