odstrta pisarna

vsestransko delovno prizorišče

lokacija: Ljubljana, Slovenija
leto projekta: 2013
leto izgradnje: 2014
površina: 350 m2
tip: pisarniški
vir: naročilo
naročnik: privatni
fotografije: Janez Marolt, marolt-photograpy

projektna skupina: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič, Vid Zabel, Naia Sinde

Poslovne skupnosti danes delujejo dinamično, impulzivno in raznoliko. Delovna okolja se morajo odzivati na nenehne spremembe v organizaciji delovnih skupin in njihovih produkcijskih procesov, na potrebe po osebnem udobju in na razvoj tehnologije.

Stavba v kateri je bila zasnovana pisarna se nahaja v središču mesta in je bila zgrajena 1938, kot hibrid modernih in tradicionalnih konstrukcijskih principov. Njena armiranobetonska stebrna konstrukcija in nosilni zunanji zidovi so narekovali potrebo in možnost po ogromnem odprtem prostoru, ki ga je stavba sposobna zagotoviti.

Prenova praznega prostora se je začela z ojačitvijo obstoječe konstrukcije. Stebri so se ovili s karbonskimi vlakni, katera jim poleg ojačitve dajejo tudi vizualno identiteto. Ojačitev obstoječe talne plošče je postala nov konstrukcijski element. Tako so tla izvedena iz zaglajenega betona, ki da ogromnemu praznemu prostoru enoten karakter, enotnost pa je s finalnim slojem zaglajenega lepila prenesena tudi na strop

Pohištvo je bilo oblikovano kot modularni sistem miz in predalnikov. Sam sistem omogoča uporabniku, da spreminja razporeditev pohištva glede na svoje želje ali potrebe. Pohištvo je narejeno iz tri-slojnih lesenih panelov. Predalniki so postali ”lasati” predalniki katerih zgornja površina je bila napolnjena z rastlinjem in tako služijo kot mini-vrtički.

Odstrta pisarna je poslovni prostor brez v naprej določenih fiksnih prostorskih zamejitev – za organizacijo delovnega okolja uporablja sistem zaves, ki omogočajo nešteto scenarijev delovanja in podobe poslovnih prostorov. V nekaj sekundah se sejna soba z mizo za sestanke spremeni v jedilnico z mini knjižnico. V naslednjem trenutku pa se med seboj ločene pisarne, razporejene ob centralnem hodniku, lahko zlijejo v skupni, odprti prostor, namenjen kolektivnem delu, družabnem dogodku ali prostor postane pop-up trgovina.