razstavljanje arhitekture: STANKO KRISTL

zložljiv ultra lahek razstavni sistem

lokacija: MAO, Ljubljana, Slovenija
leto projekta: 2017
leto izvedbe: 2017-2018
površina: 440 m2
tip: razstava
vir: naročilo
naročnik: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana
kuratorji: Tina Gregorič, Tadej Glažar and Maja Vardjan
fotografije: Flavio Coddou,
Flavio Coddou Photography

projektna skupina:
oblikovanje razstave: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Vid Zabel

postavitev razstave: dekleva gregorič architects (Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Vid Zabel), Tadej Glažar, Maja Vardjan

Raziskovanje, kuriranje in oblikovanje glavne monografske razstave z naslovom STANKO KRISTL, arhitekt; Človeštvo in prostor ki vključuje življenje, raziskovanje in arhitekturno delo enega najpomembnejših slovenskih arhitektov sredi 20. stoletja, ki je razvilo izrazito kritični, a eksperimentalni in odločni človeški modernizem, je bil dolgotrajni process. Po več kot desetletnem raziskovanju osebnega arhiva arhitekta , dodatnih virov, publikacij in po neskončnih pogovorih z arhitektom, je skupina kustosov predvidela organizacijo razstave po naslednjih temah: Stanovanje, Izobraževanje, Zdravje in Spomin.

Zasnova sicer značilne a subtilne potujoče razstave predlaga zložljivo ultra lahko podporno konstrukcijo iz nerjavečega jekla z velikimi črnimi MDF lesenimi ploščami.
Razstavni sistem sestavljajo samo štirje elementi: miza z največjo velikostjo, miza minimalne velikosti, klop in viseči okvir za fotografije velikega formata. Mize največje velikosti so razporejene v velike otoke, od katerih vsaka predstavlja določeno temo in vsebuje izključno izvirne risbe, fotografije in skrbno izbrane originalne kose/dele zgradb. Poleg izvirnega razstavnega materiala so na mizah najmanjše velikosti predstavljene makete, diagrami in videi, vsi izdelani posebej za razstavo z namenom izražanja svojevrstne pozornosti znotraj obsežnega dela arhitekta. Klopi omogočajo otrokom da se dvigajo in opazujejo, drugim obiskovalcem pa nudijo proctor započitek in razmislek. Barvne fotografije velikega formata, posnete le mesec dni pred otvoritvijo, omogočajo novo vizualno doživetje arhitekture Stanka Kristla.