odpad pivka

prihodnost: samoreciklaža

lokacija: Pivka, Slovenia
leto projekta: 2005 – 2007
leto izgradnje: 2008
površina: 140 + 140 + 1.440 m2
tip: industrijski obrat
vir: naročilo
naročnik: Andrej Dolenc, Odpad d.o.o
fotografije: Matevž Paternoster, Miran Kambič

projektna skupina: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič,
Lea Kovič

nagrade:

 • Plečnikova Medalja 2008
 • Zlati Svinčnik 2009, ZAPS
 • International Architecture Awards 2009,
  The Chicago Athenaeum
 • European Union Prize for Contemporary Architecture: Mies van der Rohe Award 2009, nominirano + izbor del
 • contractworld.award 2010, izbor del


 • Eno glavnih vprašanj, ki smo mu sledili v projektu za odpad kovin, kjer najprej zberejo nato ločijo različne odpadne kovine in jih pripravijo za ponovno uporabo, je bilo vprašanje kaj je obstojno in kaj recikliranju primerno. Projekt sestoji iz ogromnega produkcijskega platoja in dveh majhnih stavb na njegovem robu.

  Ločili smo generičen betonski objekt, fleksibilen za večkratno uporabo in zelo specifičen nefleksibilen kovinski objekt, ki je efemeren in s svojo dejavnostjo primeren za reciklažo.

  S tem zid definira ogromen betonski plato, pripet betonski servisni objekt pa definira jedro produkcijske površine. Pozicioniranje v prostor je zaradi velikosti moralo biti precizno in premišljeno. Umestitev je pogojevala čim manj zemeljskih del in čim nižji obodni zid.

  V nasprotju z betonskim objektom, pa majhen, 100% kovinski objekt s pisarnami deluje kot zelo specifična kontrola, ki nadzoruje tehtanje kovin, ki pridejo na plato oziroma gredo iz njega. Ker ta specifičnost programa ne omogoča prilagajanja, smo morali omogočiti enostavno in jasno reciklažo na lokaciji, ko objekt ne bi bil več v uporabi. V kontrastu z grobo produkcijo na lokaciji smo poskusili v projekt vključiti nekaj bolj abstraktnega, mogoče tudi poetičnega.

  Dve stavbi sta enakega volumna, vendar materialno zelo različni: ena v celoti betonska, namenjena skladišču in delavnici, druga v celoti jeklena – od konstrukcije do fasade – vsebuje pisarne, ki nadzirajo plato in vzpostavlja materialni dialog z osnovnim materialom predelave. Na ta način obe stavbi in plato nagovarjajo kontekst materialne separacije in poleg funkcionalne, vsebujejo tudi emotivno vrednost.

  Odpad Pivka za ” Small and Smart – Ekspresije sodobne slovenske arhitekture v filmu”.
  Organizacija: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Kurator: Jeff Bickert (ARK), Produkcija: Matjaž Ivanišin in Damjan Kozole, Vertigo Emotionfilm