dom starejših, izola

mini atrijska stanovanja

lokacija: Izola, Slovenija
leto projekta: 2013
leto izgradnje: –
površina: 7.000 m2
tip: stanovanjska soseska
vir: vabljeni natečaj
naročnik: Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja

projektna skupina: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Vid Zabel, Naia Sinde, Rosanna Wischhoff, Sergio Sanchez, Ander Fernandez

zasnova instalacij in energetike: Jože Oblak
zasnova konstrukcije: Gorazd Črnko
vizualizacije: Matej Mejak


karakteristika zemljišča v zalednem delu Izole na območju Livad z neposredno bližino stanovanjskega naselja se s svojo bivalno in mirnejšo vsebino navezuje na bivalni program oskrbovanih stanovanj in bližina športnega centa, novega univerzitetnega kampusa in osnovne šole, omogoča funkcionalno dvojnost programa centra starejših Izola .

Namen predlagane tipologije »mini atrijske hiše« je zagotavljanje udobja, dobrega počutja in primerne svetlobe v stanovanjih. Kombiniranje različnih enot zagotavlja optimalno funkcionalnost zgradbe. Pozicioniranje vsake enote in dvojna orientiranost lože omogoča poglede v dveh smereh iz vsakega stanovanja in hkrati izboljšuje klimatsko obnašanje enot in zmanjšuje toplotne izgube.

Vzdolž skupnega hodnika je nanizanih nekaj javnih prostorov z namenom različne integracije in socialnih odnosov med stanovalci. Odvisno od potreb stanovalcev se lahko predlagajo drugačni moduli javnih prostorov: prostori počitka, skupne kuhinje, skupne dnevne sobe.

Klet gosti center dnevnih aktivnosti, prostor kjer se razvija veliko različnih aktivnosti in socialnih scenarijev. Na tak način predlagani prostori nudijo fleksibilnost in spreminjanje oblike na najbolj vidni in dostopni točki parcele. Center je tudi glavna povezava med površino stanovanj in urbano dinamiko.