hiša na pečini maui

več hiš pod skupno streho

lokacija: Maui, Hawaii, ZDA
leto projekta: 2004 – 2011
leto izgradnje: 2011
površina: 250 m2 + 250 m2
tip: stanovanjski
vir: naročilo
naročnik: zasebni
fotografije: Cristobal Palma

projektna skupina: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Flavio Coddou, Lea Kovič

nagrade:

 • American Architecture Prize 2016, častna omemba v kategoriji Residential Architecture
 • Zlati Svinčnik 2013
 • International Architecture Awards 2012, The Chicago Athenaeum
 • AIT award 2012, 2nd nagrada v kategoriji luxury living
 • Architizer A+Award 2013, posebna omemba v kategoriji Single Family Home
 • WAN House of the Year Award 2012, ožji izbor

 • Oblikovalec jader za jadranje na deski Robert Stroj se preseli iz Evrope na Maui, da bi vodil oblikovalsko raziskovalni studio podjetja Neil Pryde v Kahului, Maui. Lokacija je sredi oceana, daleč stran skoraj od vsega. Dom v takem okolju postane ključen. Poleg tega, da je hiša dom deluje tudi kot družaben prostor lastnikov. Kuhinja in jedilnica tvorita središče hiše.

  Koncept določa “več hiš pod skupno streho”, ki je obenem razgibana lesena terasa, ki materialno, kromatsko in topološko združuje hišo in krajino. Vsaka »hiška« je volumen tlorisno v obliki črke U, ki deluje kot soba s kopalnico s prostim odprtim razgledom na ocean. Fluidni prostor med zaprtimi zasebnimi volumni služi za kuhanje, obedovanje in posedanje.

  Koncept velike strehe je močno povezan s specifično otoško klimo z veliko sonca in močnim oceanskim vetrom. Površina strehe je dvakrat večja od površine hiše, zunanji pokriti prostor je enako velik kot notranji prostor hiše. Hiša ne potrebuje klimatskih naprav, ker je povsod omogočeno prečno naravno prezračevanje. Zgubana streha je natančno položena na zidove U-volumnov in s tem določa velike višine prostorov in njihov poseben karakter. Finalizacija je izvedena izključno iz lokalnih materialov.

  video by cristobal palma on vimeo