casa sistema za granturismo

dom ali počitniška hiša > sistemsko a lokalno

lokacija: Silves, Portugalska
leto projekta: 2005
leto izgradnje: –
površina: 705 m2
tip: stanovanjski
vir: vabljeni natečaj
naročnik: granturismo

project team: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Flavio Coddou, Lea Kovič, Primož Boršič, Tea Smrke


Casa Granturismo je dom ali počitniška hiša z zunanjo dnevno sobo in zunanjim hodnikom. Koncept več neodvisnih en-suite dvoposteljnih sob omogoča lastnikom, da oddajo sobo ali celoten apartma.

Projekt intenzivira neskončno možnosti življenjskih stilov. Cilja na širok spekter uporabnikov – od lokalnih prebivalcev do celoletnih prebivalcev in turistov. Predlagana tipologija redefinira stanovanjsko sosesko in skupnost ter hkrati premika meje na več nivojih. Sistemski pristop omogoča raznolikost možnih agregacij osnovne enote in krajinskega elementa, ki se odziva na pogoje lokacije in programske zahteve. Turistična tipologija dvoposteljne en-suite sobe, ki je prepletena s standardno tipologijo individualne hiše, ustvarja novo tipologijo. Sistem, ki integrira generično hotelsko sobo in individualne karakteristike privatne hiše odpira potenciale za nove tipe skupnosti, ki bazira na so-bivanju z različnimi nivoji soudeležbe in deljenja zunanjosti in notranjosti med saboj. Multiplikacija dvoposteljne en-suite sobe kot neodvisen samozadosten element, kombiniran z vmesnim prostorom soudeležbe, konstituira osnovno enoto sistema, ki omogoča nenehno prostorsko prilagodljivost in prilagajanje po meri za različne potrebe uporabnikov.

Klima Algarve zahteva redefinicijo notranjih in zunanjih prostorov:
>dnevna soba in komunikacije so spremenjene v zunanji prostor
>servisne aktivnosti (higiena in kuhanje) spreminjajo svojo pozicijo med notranjostjo in zunanjostjo in služijo kot prehoden prostor med zunanjostjo in notranjostjo. Osnovna enota navsezadnje deluje kot individualna bivalna enota – apartma, ki omogoča osnovne aktivnosti (spanje, higiena, hranjenje, kuhanje). Zunanji krajinski elementi ustvarjajo različne prostore za dodatne aktivnosti (počivanje, socializiranje, branje, igranje…)